//
Очищення води аерацією

Очищення води аерацією

Очищення води аерацією

Очищення і подальше виробництво питної води як у домашніх, так і в промислових цілях здійснюється за допомогою серії ретельно підібраних фільтрів. Це можуть бути:

  • пристрої на основі технології зворотного осмосу;
  • механічна пошарова фільтрація;
  • хімічна корекція (шляхом додавання у воду хімікатів).

Однак перед обробкою води відповідними пристроями чи речовинами її необхідно аерувати.

Що таке аерація

Аерація води – процес, необхідний для правильного очищення води – як у домашніх умовах, так і на підприємстві. Це перший крок на шляху до очищення води – чи то для котла, чи то для охолодження, чи то для споживання і повсякденного використання.

Аерація води передбачає насичення її киснем для видалення небажаних газів і розкладання домішок (окислення). Пристрій, що використовується для аерації, являє собою водяний аератор, який застосовують окремо або в складі водоповітряних змішувачів, що найчастіше застосовують у промисловій водопідготовці.

Де використовувати аерацію

Аерацію води застосовують там, де раніше встановлені фільтри не справлялися з видаленням небезпечних газів і речовин, які можна усунути під час з’єднання з киснем. Тому встановлювати аератор води варто тоді, коли відбувається фільтрація, наприклад, на відкладеннях (гравій, пісок або вугілля).

Аерація води також є популярною практикою у водоймах, призначених для розведення риб, та акваріумах – завдяки простим механізмам живі організми, які живуть у такій воді, отримують достатньо кисню незалежно від температури резервуару, в якому вони перебувають, а також інших зовнішніх чинників.

Чому аерація води така важлива?

Очищення води для харчових цілей, котлів або опалення передбачає насамперед видалення певних сполук, які можуть становити загрозу не тільки для здоров’я людей і тварин, а й для правильного функціонування окремих установок.

Цими сполуками є залізо і марганець – і хоча вони в кінцевому підсумку видаляються в процесі фільтрації (наприклад, на шарах вугілля, гравію або піску), воду необхідно підготувати відповідним чином. Важливо розуміти, що надлишок заліза і марганцю у воді, що надходить в установку, має безліч негативних наслідків.

Залізо і марганець “відповідальні” за утворення жовтих іржавих плям на поверхнях і сантехніці кухонних і ванних кімнат. Особливо це проблема для домогосподарств і готельних підприємств, які беруть воду з власного водозабору – саме в цьому випадку рівень марганцю і заліза найбільше перевищує допустимі норми. Непривабливі жовті сліди з’являються і на світлій білизні, а також на губках та інших елементах кухонної та ванної техніки.

call
close
Зворотний дзвінок